Περί “Πιστοποίησης επαρκούς υγείας”.
23 Ιουνίου 2015
0

Η διοργάνωση του “Protect Aoos” MTB Ultra & Race σας υπενθυμίζει ότι για την συμμετοχή στους δύο αγώνες (120 και 30 χιλιομέτρων) είναι απαραίτητη η πιστοποίηση επαρκούς υγείας, είτε μέσω ιατρικής γνωμάτευσης εκδοθείσας τον τελευταίο χρόνο (12 τελευταίους μήνες), είτε αθλητικού δελτίου (οποιουδήποτε αθλήματος), επικυρωμένο για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.
Προς ενημέρωσή σας υπάρχει ανάλογη διεθνής και εθνική νομοθεσία που κανονικά δεν πρέπει να παραβιάζεται πράγμα που κατά κόρον γίνεται στη χώρα μας και αντικαθίσταται από μια απλή υπογραφή ανάληψης ευθύνης του αγωνιζόμενου ο οποίος ουσιαστικά δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει την κατάσταση της υγείας του εκτός αν είναι ειδικός! Σε ορισμένες χώρες μάλιστα όπως σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και αλλού ζητούνται και πιο λεπτομερειακά στοιχεία όπως αποτελέσματα δοκιμασιών κόπωσης, (ειδικά tests απλούστερα του κλασσικού test κόπωσης, όπως λήψη καρδιακής συχνότητας και αρτηριακής πίεσης μετά 100 επιτόπια άλματα ή παλίνδρομο τρέξιμο κλπ).
Αποτελεί υποχρέωση του λειτουργού της υγείας η έκδοση ανάλογης πιστοποίησης και σε περίπτωση αμφιβολιών η παραπομπή του αθλητή σε άλλον ειδικό ή η εκτέλεση περαιτέρω εξετάσεων. Η άρνηση είναι ασύμβατη με την ιατρική δεοντολογία.
Τέλος καμιά ιατρική βεβαίωση δεν αποκλείει κάποιο συμβάν ελαχιστοποιεί όμως τις πιθανότητες εκδήλωσής του. Είναι πάντως δεδομένο ότι η άσκηση ισχυροποιεί την υγεία και βελτιώνει την ποιότητα ζωής σε σχέση με τη “μη άσκηση” σε όλες τις ηλικίες όχι μόνο στον υγιή  πληθυσμό αλλά υπό όρους και σε πάσχοντες από βαριά και χρόνια νοσήματα. Έρευνες έδειξαν ότι η συχνότητα εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων σε αθλούμενους είναι συντριπτικά χαμηλότερη σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Απλά ένα συμβάν σε αγώνα ή σε χώρο άθλησης γίνεται εύκολα γνωστό,  οι αθλητές δε ακόμη και οι χαμηλού επιπέδου είναι κοινωνικά αναγνωρίσιμοι και η γνωστοποίηση ενός ατυχούς γεγονότος σχετιζομένου με την υγεία τους είναι ιδιαίτερα εύκολη.

                                                                                                                                    Εκ των διοργανωτών
                                                                                                                                         Χρόνης Δρούγιας
                                                                                                                     χειρούργος ορθοπαιδικός/αθλητίατρος

 

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί του συγκεκριμένου θέματος
επικοινωνείστε στο 2651-0-75510 (Χρόνης Δρούγιας)
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη 11:00-14:00 & 18:30-20:30

Τετάρτη, Παρασκευή 11:00-14:00