Από Βωβούσα, Λιβάδια, βρύση Τόσκα, κορυφή Αυγό στα 2177μ (πεζοπορία)
7 Οκτωβρίου 2015
0

Με συντροφιά μια φθινοπωρινή λιακάδα και με ψύχρα αρκετή, η ανάβαση στο Αυγό φαντάζει ιδανική τούτη την εποχή. Από το κέντρο της Βωβούσας μπορεί κανείς να εντοπίσει τα κόκκινα σημάδια του μονοπατιού που οδηγεί στην κορυφή του Αυγού στα 2177μ. Με κατεύθυνση προς τον πάνω μαχαλά και με παρέα την σήμανση οδηγούμαστε στα ψηλά πάνω από την Βωβούσα αφήνοντάς την πίσω μας μαζί με τα τελευταία σπίτια και βλέποντας την κορυφή του Αυγού να πλησιάζει. Η ανάβαση μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου είναι βατή και ευχάριστη διασχίζοντας τα παλιά Λιβάδια. Από εκεί και μετά από μικρο απότομο τμήμα διαδρομής φτάνουμε στην “Ciatra di Vintou” όπου βρισκόμαστε στην Πέτρα του αέρα και η θέα από εκεί πάνω είναι πανοραμική. Βγαίνοντας στον δασικό δρόμο μετά από λίγα μέτρα και αφού έχουμε καλύψει περίπου 2,5km ξεκινά τμήμα ανηφορικό και κλειστό απόστασης 700m που μας “βγάζει” σε ξέφωτο. Μια σύντομη στάση! Με τα κόκκινα σημάδια μπροστά μας σύντομα βρισκόμαστε σε δάσος οξιάς που μέσα στην σκιά του, για ένα χιλιόμετρο, οδηγούμαστε στα τελευταία δασωμένα σημεία της διαδρομής. Από εκεί και μέχρι την “βρύση Τόσκα” συναντάμε σκόρπια νεόφυτα ρόμπολα, μεγαλύτερα αλλά και κουφάρια, απομεινάρια των αστραπών. Η “βρύση Τόσκα” έχει νερό πολύ κρύο! Μετά την βρύση στο 5,5km μένουν ακόμη 2 περίπου χιλιόμετρα μέχρι την κορυφή όπου στο ενδιάμεσο συναντάμε το τελευταίο υψίπεδο πριν την τελική ανάβαση στο πυροφυλάκιο του Αυγού στα 2177μ. Με θέα που φτάνει μέχρι τον Ολύμπο, αρκεί να μας κάνει την χάρη ο καιρός, η ώρα περνά και θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για την επιστροφή.

 

Αλλά μην διστάσετε και βάλτε στον χρόνο σας μια βόλτα 2 περίπου ωρών μέχρι τα υποαλπικά λιβάδια και μέχρι την “Pantilouga” (παντιλούγκα) και στα “μεγάλα λιβάδια” αφού κατεβείτε από τον “λόφο” του Αυγού στα Νότιο Ανατολικά του.

DSC08008

 

Μια διαδρομή που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απαιτητική και η οποία προσφέρει θέα πανοραμική με εναλλαγές και όμορφα σημεία.

Το ποδήλατο δεν θα μπορούσε να λείψει από ένα τόσο όμορφο μέρος όπως μας απέδειξαν και οι φίλοι του “Protect Aoos” MTB Ultra και της Βωβούσας Αλέξανδρος Πετρούτσος και Χρήστος Μπουκόρος.

The Shepherd’s Trail from Montis Ordo on Vimeo.

Σε επόμενη ανάρτηση θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και υλικό.

Αποφύγετε να κάνετε στην ανάβαση ημέρες με συννεφιά ή με πιθανότητα βροχής. Οι αστραπές εκεί ψηλά δεν συγχωρούν!

♦ Μπορείτε να μελετήσετε την διαδρομή στο www.strava.com

♦ Μπορείτε να κατεβάσετε την διαδρομή σε kml και gpx