Για μια μέρα τον Αύγουστο
8 Σεπτεμβρίου 2015
0

Από τον Νοέμβριο που «κόπηκε» η ημερομηνία για τον «Protect Aoos» MTB Ultra 2015 πέρασαν μέρες πολλές, μα σαν το ξημέρωμα της Κυριακής δεν ήτανε κανένα.

Σε μια χρονιά με αλλαγές, αβεβαιότητες, ανατροπές, καθυστερήσεις, ακυρώσεις, το μόνο που δεν πέρασε ούτε μια στιγμή από το μυαλό μας ήταν η ακύρωση του αγώνα. Και αυτή η βεβαιότητα, αν και φαινόταν από το απόγευμα του Σαββάτου,  επαληθευτικέ την Κυριακή το πρωί, λίγο πριν την εκκίνηση των 120 χιλιομέτρων, όπου ήτανε κόσμος που τελείωσε την δουλειά του, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Πάτρα,  Παρασκευή μεσημέρι και Δευτέρα πρωί έπρεπε να είναι πίσω στην δουλειά του, ήτανε παιδιά που μόλις είχανε μάθει τα αποτελέσματα των εξετάσεων και μετά τον αγώνα θα ξεκινήσει γι’ αυτά  ένα νέο κεφάλαιο στην ζωή τους.

DSC_9884Ήτανε άνθρωποι που προσφέρθηκαν την τελευταία στιγμή πριν την αντίστροφη μέτρηση να καλύψουν πόστα που υπήρχανε ελλείψεις.
Ήτανε κόσμος που κράτησε μέρες από την άδειά του για να είναι στην εκκίνηση εκείνο το πρωινό.  Ήτανε μικροί και μεγάλοι που ξύπνησαν πρωί πρωί πριν βγει ο ήλιος για να δούνε τα «ποδήλατα».

Ήτανε οι 85 ποδηλάτες του αγώνα των 120 χιλιομέτρων που ξέροντας τι έχουνε να «περάσουν» τις επόμενες, πολλές, ώρες πάνω στο ποδήλατό τους και ήταν όλοι χαμογελαστοί. Όπως και οι 95 ποδηλάτες του αγώνα των 30 χιλιομέτρων που φέτος η διαδρομή τους επιφύλασσε αλλαγές και εκπλήξεις! Ήτανε οι συνοδοί και φίλοι των ποδηλατών.

Ήτανε οι μικροί τριαθλητές (21) που το Σάββατο κολύμπησαν, ποδηλάτησαν και έτρεξαν και πριν την εκκίνηση είναι εκεί για να δούνε τα είδωλά τους.

Ποδηλάτες που ξεκίνησαν πρωί, χαράματα, από την Θεσσαλονίκη, την Έδεσσα, την Κοζάνη, τα Γιάννενα και ποιος ξέρει που αλλού για να είναι στην εκκίνηση εκείνο το πρωί της Κυριακής στην Βωβούσα.

Ήτανε στην εκκίνηση ο Θοδωρής Πετρίδης, ο Χρήστος Μυλωνάς, ο Βασίλης Κατσώνης, ο Αθανάσιος Χαϊδος, ο Αλέξανδρος Πετρούτσος, ο Στέργιος Παπαδόπουλος, ο Γεώργιος Φραγκούλης, ο Θοδωρής Κοτόπουλος, ο Παναγιώτης Δαγκόπουλος, ο  Πέτρος Μήλας, ο Σταυρός Γιαμουρίδης, ο Δημοσθένης Γαλλής, ο Κώστας Μάτης που και τις τρεις χρονιές διεξαγωγής του αγώνα στέκονται δίπλα μας όχι μόνο στην εκκίνηση αλλά και τον αγώνα μας για την προστασία του Αώου και της περιοχής από έργα τσιμέντου.

Ήτανε μαζί μας, την ώρα της εκκίνησης ποδηλάτες που δεν μπόρεσαν να “ανέβουν” στη Βωβούσα και μας στέλνανε μηνύματα πως πάνε οι ετοιμασίες και πως είναι ο καιρός στην Βωβούσα.

Και οι εκκινήσεις δόθηκαν και όλα πήγανε καλά και επιστρέψαμε στην Βωβούσα υγιείς και ακέραιοι. Και κάναμε πράγματα  πιο πολλά και πιο λίγα και ξεχάσαμε πράγματα και ιδέες που συζητούσαμε δεν τις υλοποιήσαμε στην πίεση του χρόνου. Και λέμε δεν πειράζει «του χρόνου». Μα το μεγαλείο των δύο αγώνων, ειδικά του ultra, είναι ο τερματισμός μετά από τουλάχιστον 6 ώρες στο ποδήλατο περνώντας από μέρη μοναδικά, διαφορετικά, πρωτόγνωρα και όμορφα.

Τόσο όμορφα που πεισμώνεις και αποφασίζεις να μην αφήσεις κανέναν να τα καταστρέψει. Και ο αγώνας αυτός γίνεται ώστε κάθε χρονιά να πεισμώνουμε περισσότεροι και να αφήσουμε την φύση να κάνει την δουλειά της.

Για την προετοιμασία και την διεξαγωγή του αγώνα δεν πρέπει να λησμονούμε:

IMG_20150824_005237Τον Τάκη Κούσκου και τον Χρήστο Βλαχιώτη που χωρίς την βοήθειά τους την ημέρα του αγώνα αλλά και την προσφορά τους στον καθαρισμό των δύσκολων κομματιών στη Ciatra di vintu και τη διάσχιση του ποταμού, οι αγώνες δεν θα γινότανε. Τον Αντώνη Καζάνα, Γιάννη Δήμου, Αλέξανδρο Τσακίρη και Βάγγυ Δρούγια για την πολύτιμη βοήθεια στην σήμανση των διαδρομών.

Την οικογένεια Άγγελου και Ελευθερίας Ράπτη που μας προσέφερε για τρίτη χρονιά ένα άψογο Pasta Party το βράδυ του Σαββάτου.

Τους Δήμου Χαράλαμπο, Χρόνη και Γιάννη Δρούγια, Άννα Μπουκουβάλα, Χρυσάνθη Σταγκογιάννη, Μπέτη Χατζή, Γεωργία Θεοδωράκη, Κατερίνα Τσαμ. Νόλλα για την βοήθειά τους στην γραμματεία του αγώνα τόσο το Σάββατο όσο και στο λιοπύρι της Κυριακής.

Την οικογένεια Κώστα Σταμούλη και οι φίλοι τους που για τρεις χρονιές στηρίζουν, υποστηρίζουν και τρέχουνε για τον αγώνα, την γιατρό μας Χριστίνα Αρναούτογλου, τον οδηγό της σκούπας Γιώργο Φωτιάδη με συνοδηγό τον Τάσιο Τάσιου και την Αγγέλα Ράπτη.

2015 MTB Ultra Protect Aoos 2015 Α1 MapΤους εθελοντές των Σταθμών μας, που δίχως αυτούς θα μένανε σημεία στον χάρτη, Αλέξανδρο Δήμου, Κλέλια Μαβίδη-Σταγκογιάννη, Αντώνη Φαρμάκη, Φόντα Σιόμο, Γιώργο Γεωργίου στον σταθμό Δάσος Μούρκο,  Ζήση Χατζή, που το Σάββατο οργάνωσε και το παιδικό τρίαθλο, Φανή Χαρίση, Βάγγυ Δρούγια, και τους επίμονους εθελοντές Ξανθή Χατζή, Δημήτρη και Κάλλη Μαχαίρα, Ειρήνη Μπαλαμάτσια στον σταθμό Εικονίσματα, Κατερίνα Τσουπινάκη, Κλέανδρο Ζυγούρη  και τις μικρές Τάνια και Αντιγόνη στον σταθμό Φλαμπουράρι,  τις οικογένειες Αντώνη και Χρόνη Καζάνα με τους μικρούς τους Γιώργο (πρώτο στο παιδικό τρίαθλο του Σαββάτου), Λάμπρο, Μάριο και Γιάννη, Θόδωρο Σαράτση για την Τεχνική Υποστήριξη στον σταθμό Δόλιανη, Νίτσα Κοκορδάτου, Αλεξ Γαλάνη, Γιώργο Γαλάνη, Ηλία Ζάνο, πιστοί υποστηρικτές του αγώνα για 3η συνεχή χρονιά στον σταθμό Αγία Μακρίνη, Χρήστος Βλαχιώτης, Ευή Τάσιου, Παρασκευή Κούσκου και 10χρονος Γιώργος Βασιώτης στον σταθμό Βρύση Τσούκα, την οικογένεια Πάνου Ζυγούρη στον σταθμό Βρύση Λάιστα, Παύλο Κοντογιάννη, Λένα Παπαστεργίου, Χρήστο Δήμου και Μάγδα Λάζου-Δήμου στον σταθμό Μόρφα, Γιάννης Δήμου, Αλέξανδρος Δήμου, Ζωή Σταμούλη, Νάνση Μπενάκη και Γιάννη Πάσχο στον σταθμό Πετρούμισα.

Για την ομαλή διεξαγωγή, παρά τα πολλά πήγαινε έλα της διαδρομής, του «Protect Aoos» MTB Race τους Θανάση Κοράκη, Αντώνη Σταγκογιάννη, Γιάννη Δήμου, Γιάννη Χατζή, Δήμητρα Σταμούλη, Έλενα Ζέρβα και Βαγγέλη Κιάνα.

Τους φωτογράφους των αγώνων Χρήστο Πολύζο, Κύριλλο Σαμαρά, Ζωή Σταμούλη, Γιάννη Παπαϊωάννου που μας προσέφεραν το υλικό τους.

Τις τέσσερις μηχανές συνοδείας του αγώνα των 120 χιλιομέτρων με τους Γιώργο Γιώτη, Πάνο Γεωργογιάννη, Πέτρο Αποστολίδη και Δημήτρη Χαρίση μέλη της ομάδας Paranormal που ακολούθησαν για 2η χρονιά τους ποδηλάτες από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο και που έλεγξαν την διαδρομή και μήνες πριν ξεκινήσει η σήμανση.

Την Άννα, την Νίκη, την Βάσω και την Λένα για τις πίτες που ετοίμασαν για τους ποδηλάτες των 120 χιλιομέτρων στο τέλος του αγώνα αλλά και την Κατερίνα Νόλα, από την Δόλιανη, για την μανιταρόσουπα που προσέφερε.

Επίσης όλους όσους υποστήριξαν και αυτή τη χρονιά την διοργάνωση τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βωβούσας, το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, τους χορηγούς επικοινωνίας MBike  και ADVENTURE ENTURANCE NETWORK, την LAMBERTS, στην Fifth Element, τη PHARMASEPT, το HARISIS BIKES, το Μαντζάτο Παραδοσιακά Προϊόντα Ηπείρου, τη SOLO BARS, τα ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ SUPER MARKET, τους 2ΤΡΟΧΟΥΣ, την Ethic Sport, τη ΧΡΩΜΟΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΡΡΑΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ, το Κτήμα Χρόνη, την MediEx, τον Θανάση Λάκη για την προσφορά των αναψυκτικών, τον Νίκο Κασσιμάτη και την SiS/Science in Sport, το ξενοδοχείο Olympic και τα Παραδοσιακά Ζυμαρικά Μετσόβου. Για την στήριξη του τον Δήμο Ζαγορίου

Η προσπάθεια για την προστασία του Αώου δεν θα πάψει μέχρι την εξάλειψη κάθε πιθανότητας κατασκευής νέων έργων αλλά και την συμμόρφωση με την νομοθεσία που απαιτεί από το υπάρχων φράγμα να διοχετεύει στην λεκάνη του Αώου την Οικολογική ροή που απαιτείται για να επιζήσει ότι ζει και φύεται στο ρού του.

με την επιφύλαξη να μην ξεχάσαμε καποιον/α

σας ευχαριστούμε όλους

ραντεβού, ελπίζουμε του χρόνου

2015_Protect_Aoos

εκ μέρους της “Κίνησης για την προστασία Αώου”

Δρούγιας Δημήτρης