Από Βωβούσα, Μόρφα, Καράμπαμπα και επιστροφή στη Βωβούσα
24 Σεπτεμβρίου 2015
0

Με το φθινόπωρο να πλησιάζει και τα δάση γύρω από την Βωβούσα να περιμένουν να φορέσουν χρώματα πολλά μερικές προτάσεις για διαδρομές με ποδήλατο είναι μια πολύ καλή αφορμή για επίσκεψη στα βουνά της Β. Πίνδου.

Η συγκεκριμένη διαδρομή, 35,3km και θετικής υψομετρικής περίπου 1660m, είναι point to point με σημείο εκκίνησης και τερματισμού την Βωβούσα. Η φορά της διαδρομής που περιγράφεται πιο κάτω δεν είναι δεσμευτική και όπως και αν επιλέξετε να την απολαύσετε, θα σας ενθουσιάσει.

Μετά την Σιδερένια Γέφυρα ακολουθούμε τον δρόμο με προορισμό την Λάιστα και αφού διασχίσουμε την Βωβούσα ( “πέρα μαχαλά”) και ολοκληρώσουμε το ασφάλτινο τμήμα του δρόμου (2ο km) επιλέγουμε τον κλάδο προς Λάιστα, πάνω από τον Ξενώνα Κερασιές. Από εκεί και μέχρι να φτάσουμε στον αυχένα της Μόρφας (14ο km) η διαδρομή είναι ανηφορική για 12km περίπου. Στο 7ο km της διαδρομής στην θέση “Φαρμάκι” μπορούμε να έχουμε μια πανοραμική άποψη της Βωβούσας. Στην συνέχεια και ακολουθούν άλλα 2km με ανηφορικά τμήματα μέχρι το 16ο km, μέχρι κάτω από την κορυφή “Κουκουρούτζος”, απ’ όπου και ξεκινήσουν κατηφορικά τμήματα για 3km μέχρι την θέση “Καράμπαμπα”. Μετά κατηφορίζουμε και περνώντας από την “Γερακίνα” και από το “Σιοποτου Κοπανι” από όπου μετά από 5 περίπου χιλιόμετρα και μικρές εναλλαγές στην κλίση της διαδρομής οδηγούμαστε στο “Μπράτο” όπου και ξαναπιάνουμε άσφαλτο στον Επαρχιακό δρόμο από τα Ιωάννινα. Απολαύστε τα τελευταία, γρήγορα, 6 χιλιόμετρα ασφάλτου που σας οδηγούνε στο Καταφύγιο “Βάλια Κάλντα” και μετά από 2 χιλιόμετρα ξανά στην Βωβούσα.

Η διαδρομή παρουσιάζει εναλλαγές σε ότι αφορά την βλάστηση περνώντας από δάση πεύκης αλλά και οξιάς. Ενώ στον αυχένα της Μόρφας το τοπίο ξεκινά να γίνεται “υποαλπικό” με πολύ αραιή βλάστηση και χαμηλό χορτάρι. Σε κάθε περίπτωση η διαδρομή θα σας περάσει από σημεία με πανοραμική θέα τόσο προς την Βωβούσα (στην θέση “Φαρμάκι”), την Βάλια Κάλντα και το Αυγό στον αυχένα αλλά και από την άλλη πλευρά του Ζαγορίου με την επιβλητική Γκαμίλα (με την Τύμφη και την Αστράκα) και την Λάιστα στα πόδια σας. Αλλά και το κλειστό κομμάτι της κατάβασης μας αποζημιώσει με τις πυκνές συστάδες οξιάς, τα επαναλαμβανόμενα πέταλα και την αδρεναλίνη που μπορούνε να προσφέρουν αν το “τρέξει” ο αναβάτης.

Μέχρι και τον Αύγουστο του 2015, οι δρόμοι βρίσκονται σε πάρα πολύ κατάσταση.

Μπορείτε να μελετήσετε την διαδρομή στο www.strava.com

Μπορείτε να κατεβάσετε την διαδρομή σε kml και gpx