Βωβούσα, Μπράτο, Γερακίνα, Μπούκι, La kinu al Baca, Άγιος Δημήτριος, επιστροφή Βωβούσα
16 Δεκεμβρίου 2015
0

και μια παλαιότερη πρόταση, ιδανική και για αυτή την εποχή.

Με τις προβλέψεις να δείχνουν ηλιόλουστα και με ψύχος Χριστούγεννα σκεφτήκαμε να σας προτείνουμε μια διαδρομή στην περιοχή πλησίον της Βωβούσας η οποία επωφελούμενη το ωράριο του Ήλιου μπορεί να κάνει μια βόλτα με το mountain bike απολαυστική.

Ντυνόμαστε καλά και άνετα πίνουμε το τσάι μας και αφού ο ήλιος έχει βγει και έχει “δει” όλη την Βωβούσα μπορούμε να ξεκινήσουμε. Καλύτερη ώρα για εκκίνηση είναι κοντά στις 12:00 το μεσημέρι.

Ξεκινώντας στο πρώτο ασφάλτινο τμήμα της διαδρομής από την Βωβούσα, διασχίζουμε την μεταλλική γέφυρα, περνάμε από το Καταφύγιο “Βάλια Κάλντα (3ο km) και συνεχίζουμε με μεγαλύτερη κλίση τώρα για 3 περίπου χιλιόμετρα, με κατεύθυνση προς τα Ιωάννινα, μέχρι την θέση “Μπράτο”(1) στο 6ο km. Στρίβουμε δεξιά και μπαίνουμε σε δασική χωμάτινη οδό. Με εναλλαγές στην κλίση φτάνουμε στην θέση (2) στο 7ο χιλιόμετρο όπου και συναντάμε “διχάλα” και ακολουθούμε τον δεξιό κλάδο. Από εκεί και για τα επόμενα περίπου 4 χιλιόμετρα η διαδρομή είναι απολαυστική με γρήγορα κομμάτια που μας οδηγούν στη “Γερακίνα” (3).

Επιλέγουμε πάντα τους δεξιούς κλάδους στις διασταυρώσεις που θα συναντήσουμε μέχρι το σημείο (3).

** Εκτός πορείας: βέβαια μπορούμε στην θέση (2) να επιλέξουμε τον αριστερό κλάδο στην "διχάλα" που θα συναντήσουμε και να φτάσουμε πάλι στο σημείο (3) απλά επιλέγοντας πάντα τους δεξιούς κλάδους στις διασταυρώσεις. Αυτό συνεπάγεται περισσότερη ανηφόρα αλλά και ένα πιο γρήγορο και με μεγαλύτερη κλίση κατέβασμα μέχρι το σημείο (3). Η απόσταση είναι ίδια και για τις 2 επιλογές.

 Από εκεί και μέχρι να ξαναβρεθούμε στην μεταλλική γέφυρα, στο 13o km, το κατέβασμα των 2 περίπου χιλιομέτρων είναι απολαυστικό. Μετά την μεταλλική γέφυρα, με κατεύθυνση προς την Βωβούσα στρίβουμε δεξιά στο σημείο (4) και ξαναμπαίνουμε σε χωμάτινη αγροτική οδό όπου ξεκινά ανάβαση 4ων χιλιομέτρων μέχρι το εικόνισμα του Αγίου Δημητρίου. Όλη αυτή η ανάβαση των 4ων χιλιομέτρων από τα 982μ μας φτάνει στα 1.234μ με τον δρόμο σε γενικά καλή κατάσταση.

Επιστρέφοντας για την Βωβούσα παίρνουμε την ίδια διαδρομή αντίστροφα με την υπόδειξη των μπλέ/γαλάζιων σημάτων του αγώνα “Protect Aoos” MTB Ultra. Στα μισά σχεδόν (6) της κατηφόρας αφήνουμε την δασική οδό που μας οδήγησε στον Άγιο Δημήτριο και στην διασταύρωση παίρνουμε τον δεξιό κλάδο, όπως ο Ultra, και οδηγούμαστε στον “Πάνω Μαχαλά” και από εκεί αφού στην αρχή του οικισμού κάνουμε ένα “κατέβασμα” σε πέτρινη οδό δεν μπαίνουμε στο καλντερίμι (όσοι δεν είναι “τεχνίτες”) αλλά στην χωμάτινη οδό που μας οδηγεί πάνω από το μουσείο υδροκίνησης στην ασφάλτινη οδό που οδηγεί μετά από λίγα μέτρα ξανά στην Βωβούσα.

Δυο ανάσες και ιδανικά ένα ζεστό τσάι. Καλή απόλαυση.