Κυκλικές πεζοπορικές διαδρομές με εκκίνηση και τερματισμό την Βωβούσα
8 Ιουλίου 2016
0

Μια αφορμή για περπάτημα είναι και οι τέσσερις κυκλικές διαδρομές γύρω από την Βωβούσα σχεδιασμένες για να μπορέσει κάποιος να περπατήσει γύρω και μέσα στο χωριό. Οι διαδρομές εξερευνούν και τις δυο πλευρές του ποταμού Αώου.


♦ Βωβούσα-Άγιος Δημήτριος-Βωβούσα

 AGIOS DIMITRIOS  Με νότια-ανατολική κατεύθυνση και ακολουθώντας την κόκκινη σήμανση ανηφορίζουμε στον επάνω μαχαλά και έχουμε μια πρώτη εικόνα του χωριού από ψηλά. Περνάμε από την ανοιχτή εκκλησία της Παναγίας και συνεχίζουμε ανηφορικά. Μετά από λίγο και πριν το τελευταίο σπίτι του οικισμού μπαίνουμε στο μονοπάτι για Αυγό και στα παλιά χορτο-λίβαδα. Πιάνουμε ξανά δασική οδό που μας οδηγεί στο εικονοστάσι του Αγίου Δημητρίου.

Η επιστροφή γίνεται από χωμάτινη κατηφορική, μέχρι να φτάσουμε στο ύψος του ποταμού, οδό και συνεχίζοντας επιστρέφουμε στην πλατεία της Βωβούσας.

 

Διαδρομή με κόκκινη σήμανση

[Απόσταση:6,90km Ανύψωση: 265m Εκτιμώμενος Χρόνος: 2,5 ώρες]

 

 


♦ Βωβούσα-Εικονίτσα-Βωβούσα

EIKONITSAΜια πιο χαλαρή πρόταση είναι η διαδρομή με την πράσινη σήμανση όπου περπατώντας την ασφάλτινη οδό που ενώνει την Βωβούσα με το Περιβόλι Γρεβενών μετά από ένα χιλιόμετρο στρίβουμε δεξιά ανηφορικά σε χωμάτινη οδό που μας οδηγεί στο εικόνισμα της Εικονίτσας όπου έχουμε εικόνα της Βωβούσας από ψηλά. Με κατηφορική “διάθεση” ξαναμπαίνουμε στον οικισμό και μετά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου συνεχίζοντας επιστρέφουμε στην πλατεία της Βωβούσας.

 

Διαδρομή με πράσινη σήμανση

[Απόσταση:2,70km Ανύψωση: 95m Εκτιμώμενος Χρόνος: 1,0 ώρα]

 

 


♦ Βωβούσα-Αγία Παρασκευή-Βωβούσα

AGIA PARASKEVIΠερνώντας την πέτρινη γέφυρα της Βωβούσας και συνεχίζοντας δεξιά σε πέτρινο καλντερίμι οδηγούμαστε σε ξύλινο γεφυράκι. Με τον Αώο στα δεξιά μας φτάνουμε σε διασταύρωση με ανηφορικό μονοπάτι (υπάρχει και πινακίδα). Ξεκινά ανηφορική διαδρομή όπου μετά από 400 μέτρα φτάνουμε στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (όπου πραγματοποιείται η Θεία Λειτουργία κάθε 26η Ιουλίου και το παραδοσιακό 3ήμερο πανηγύρι της Βωβούσας). Συνεχίζουμε την πορεία μας και παίρνουμε το κατηφορικό κλάδο του μονοπατιού και επιστρέφουμε στην δασική οδό πριν την ανάβαση.

Με αντίθετη φορά στην πορεία μας και ακολουθώντας την κίτρινη σήμανση περνάμε πάνω από τον Ξενώνα Κερασιές. Συνεχίζουμε με ανηφορική πορεία σε καλντερίμι έχοντας θέα την Βωβούσα από διάφορες πλευρές. Συναντάμε τον Ξενώνα Βωβούσα και στρίβοντας αριστερά στην ασφάλτινη οδό επιστρέφουμε στην πλατεία της Βωβούσας.

 

Διαδρομή με κίτρινη σήμανση

[Απόσταση:3,90km Ανύψωση: 105m Εκτιμώμενος Χρόνος: 1,3 ώρες]

 


Βωβούσα-Φέζω-Ανάθεμα Βωβούσα

ANATHEMAΠερνώντας την πέτρινη γέφυρα της Βωβούσας και συνεχίζοντας αριστερά ακολουθούμε ασφάλτινη οδό μέχρι πριν τον Ξενώνα Βωβούσα όπου επιλέγουμε δεξιά ανηφορική πορεία. ακολουθώντας την μπλε σήμανση βγαίνουμε δεξιά πάλι από στην χωμάτινη οδό που ακολουθούσαμε και ξεκινάμε ανηφορικό μονοπάτι μέχρι το ξέφωτο “Φέζω”. Συνεχίζουμε την πορεία μας και βγαίνουμε σε δασική οδό. Με δεξιά στροφή όπως βγαίνουμε από το μονοπάτι κατηφορίζουμε προς το εικόνισμα στην διασταύρωση στην θέση “Ανάθεμα”. Βρισκόμενοι πάνω από την Βωβούσα συνεχίζουμε στον δρόμο Βωβούσας -Λάιστα και μπαίνουμε στον οικισμό. Συνεχίζοντας επιστρέφουμε στην πλατεία της Βωβούσας.

 

Διαδρομή με μπλε σήμανση

[Απόσταση:3,10km Ανύψωση: 149m Εκτιμώμενος Χρόνος: 1,5 ώρα]