Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου: η μεγαλύτερη χερσαία προστατευόμενη περιοχή της χώρας μας
27 Ιουλίου 2016
0

Η περιοχή όπου διεξάγεται ο αγώνας «Protect Aoos MTB Ultra» βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου της μεγαλύτερης χερσαίας προστατευόμενης περιοχής της χώρας μας.

Y_Pindos_ParkΤο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου ιδρύθηκε το 2005 με την ΚΥΑ 23069/ΦΕΚ 639Δ’ (14/6/2005). Διοικητικά ανήκει στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών και περιλαμβάνει στα όριά του ολόκληρη την περιοχή του Ζαγορίου, περιοχές της Κόνιτσας και του Μετσόβου, καθώς και το δυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών. Η δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου με την ενοποίηση των περιοχών αυτών έχει ως κύριο σκοπό τη διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Η ιδιαίτερη οικολογική αξία του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, η οποία είναι αναγνωρισμένη σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, προκύπτει από το γεγονός ότι στα όρια του περικλείονται: 2 Εθνικοί Δρυμοί, ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου (Βάλια Κάλντα) και ο Εθνικός Δρυμός του Βίκου- Αώου, 11 περιοχές που ανήκουν στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών: «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000), μία περιοχή χαρακτηρισμένη ως Βιογενετικό Απόθεμα στον πυρήνα της Βάλια Κάλντα, 11 Καταφύγια Άγριας Ζωής και ένα σημαντικό τμήμα του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.

Ο φυσικός πλούτος του Εθνικού Πάρκου αφορά στην παρουσία πολλών ενδημικών, σπάνιων και προστατευόμενων ειδών φυτών και απειλούμενων ζώων, στα οποία περιλαμβάνονται και όλα σχεδόν τα μεγάλα θηλαστικά της Ελλάδας ενώ η μεγάλη ποικιλότητα των ειδών οφείλεται στην τεράστια ποικιλία ενδιαιτημάτων ιδιαίτερης σπουδαιότητας για τη διατήρηση της ζωής.

Ισότιμη είναι και η πολιτιστική σπουδαιότητα της περιοχής την οποία προστατεύουν νόμοι και διατάγματα που αφορούν τους αρχαιολογικούς χώρους, τις μονές και τους ναούς που συνθέτουν κορυφαία δείγματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής, τους οικισμούς, τα δημόσια κτήρια και τις ιδιωτικές κατοικίες αντιπροσωπευτικές της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τα αναρίθμητα πέτρινα γεφύρια αριστουργήματα δεξιοτεχνίας των μαστόρων της περιοχής.

Με κύρια αποστολή την διοίκηση και διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου ιδρύθηκε το 2002 με τον Ν. 3044 ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου. Ως διαχείριση ορίζεται το σύνολο των ενεργειών και μέτρων που είναι απαραίτητα για την προστασία, οργάνωση και λειτουργία της περιοχής στοχεύοντας παράλληλα στην ανάδειξη όλων των αξιών της (οικολογικών, αισθητικών, ιστορικών, πολιτιστικών, οικονομικών κ.α.), χωρίς να παραγνωρίζεται ο κύριος στόχος που είναι η προστασία της.

Στο πολυδιάστατο έργο του Φορέα Διαχείρισης περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν την Επιστημονικής Παρακολούθησης (Monitoring) της κατάστασης διατήρησης των τύπων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας του Εθνικού Πάρκου, την παροχή γνωμοδοτήσεων για έργα που σχεδιάζονται εντός της προστατευόμενης περιοχής, την επόπτευση – φύλαξη του Εθνικού Πάρκου βάση του ετήσιου  Σχεδίου  Επόπτευσης  – Φύλαξης και την διοργάνωση πλήθους δράσεων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης βάση του ετήσιου Σχεδίου Ανάδειξης & Προγράμματος Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης.

Ο επισκέπτης του Εθνικού Πάρκου προκειμένου να κατανοήσει και να ερμηνεύσει την έννοια της προστατευόμενης περιοχής καθώς και να αντλήσει ουσιαστική γνώση για τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο που αυτό διαθέτει πρέπει να ξεκινήσει την περιήγηση του στην περιοχή επισκεπτόμενος ένα από τα πέντε Κέντρα Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου που λειτουργούν στους Ασπραγγέλους, τη Βοβούσα και το Μικρό Πάπιγκο στο Ζαγόρι, στο Μέτσοβο και στους Μαυραναίους Γρεβενών. Στους χώρους των Κέντρων παρουσιάζονται εκθέματα και γίνονται προβολές για το φυσικό περιβάλλον, την μοναδική αρχιτεκτονική, την ιστορία και τη λαογραφία της περιοχής. Οι επισκέπτες τους προμηθεύονται δωρεάν έντυπο υλικό, ενημερώνονται, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, για τα αξιοθέατα, τις θέσεις παρατήρησης, τις πεζοπορικές διαδρομές, τα μνημεία και γενικά για τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτύξουν στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου κατά τη διάρκεια παραμονής τους σε αυτό.

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

http://pindosnationalpark.gr/