The race from inside…
4 Φεβρουαρίου 2015
0

 Ένας αγώνας γίνεται κλασσικός όταν ξεχωρίζει στο καλεντάρι των αθλητών. Όταν η τοποθεσία που διεξάγεται είναι μοναδική. Όταν οι διοργανωτές βάζουν την αγάπη, τη φροντίδα και τη γνώση τους ώστε οι συμμετέχοντες φεύγοντας να έχουν μια εμπειρία που θα τη θυμούνται σε όλη τους τη ζωή. Η Βωβούσα έγινε κλασσικός αγώνας από την πρώτη χρονιά. Συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω στοιχεία και πολλά ακόμα. Έτσι φέτος στη δεύτερη διοργάνωση έδωσαν το παρόν πολλά σπουδαία ονόματα της ορεινής ποδηλασίας και πολλοί ερασιτέχνες αθλητές που δοκιμάστηκαν στην πολύ απαιτητική διαδρομή των 120 χιλιομέτρων και στη Fun των 30 χιλιομέτρων. Το “Protect Aoos” MTB Ultra είναι πράγματι ο πιο σκληρός αγώνας ΜΤΒ στη χώρα. Απαιτεί όχι μόνο αντοχή και σωστή διαχείριση δυνάμεων. Είναι επίσης δύσκολο να ανταπεξέλθει το ποδήλατο χωρίς μηχανικά προβλήματα. Αλλά το πιο σπουδαίο και το μεγαλείο των αγώνων υπεραποστάσεων είναι ότι πρέπει να υποταχθεί το μυαλό. (Θυμάμαι να χαμογελάω σκεπτόμενος «έλα, 100 χιλιόμετρα είναι ακόμα»).

Από πλευράς διοργάνωσης ο Χρόνης και ο Δημήτρης Δρούγιας, οι πάρα πολλοί εθελοντές, η τοπική κοινωνία και το καταφύγιο «Βάλια Κάλντα» ως οικοδεσπότες ανταπεξήλθαν με το παραπάνω. Ξεκινώντας από τη χάραξη, τη σηματοδότηση της διαδρομής και τους σταθμούς τροφοδοσίας για τους αθλητές που ήταν ανά 10 χιλιόμετρα περίπου. Το Service, την υποστήριξη με μοτοσυκλέτες από την ομάδα Paranormal Activities αλλά και τους κατοίκους της Δόλιανης που έδιναν δύναμη με την παρουσία τους στο πιο δύσκολο σημείο του αγώνα, μετά από την ανηφόρα με το 27% (!!!) κλίση και πριν την παρατεταμένη ανάβαση των 20 χιλιομέτρων. Υπάρχουν ακόμα πολλές λεπτομέρειες που έκαναν αυτό τον αγώνα ξεχωριστό. Στα 120 χιλιόμετρα αποκαλυπτόταν όλη η μαγεία της «ραχοκοκαλιάς» της Πίνδου. Σε πολλά σημεία υπήρχαν νωπές πατημασιές και περιττώματα αρκούδας, το χώμα ήταν υγρό από την καταιγίδα που είχε ξεσπάσει το Σάββατο. Ακόμα και ο καιρός συνωμότησε και μαζί με τη δροσιά αναδύονταν η μυρωδιές από το χώμα και το δάσος. Στο αγωνιστικό κομμάτι 1ος έφτασε στον τερματισμό ο περσινός νικητής Περικλής Ηλίας (Π.Σ. ΚΡΟΝΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ) με το περιβραχιόνιο του παγκόσμιου πρωταθλητή Marathon με χρόνο 6:07:41. Σχεδόν μαζί του ο Γιώργος Δάντος (KCP/CANNONDALE) με 6:07:48 και ο Ανέστης Κουρμέτης (BMC-ΠΕΣΑ ΑΣΤΕΡΑΣ) να κλείνει το βάθρο με ένα δευτερόλεπτο διαφορά σε έναν ουσιαστικά κοινό τερματισμό. 6 λεπτά μετά πέρασε τη γραμμή του τερματισμού ο Θοδωρής Πετρίδης μετά ο Γιάννης Σκόρδας και οι Κώστας Συμμελίδης να κλείνουν τη εξάδα. Στη μικρή διαδρομή υπήρξε κυριαρχία της SMF Team Με τον Αλέξανδρο Βροχίδη, τον Παναγιώτη Μεταλλίδη και τον Γιώργο Σταμούμη να αποτελούν την 3άδα.

Ο αγώνας έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων που έχουν γίνει πλέον θεσμός στη Βωβούσα για την προστασία του Αωού ποταμού. Είχε προηγηθεί από τις 7 εως τις 10 Αυγούστου 4ήμερο εκδηλώσεων με προβολές, συναυλίες, συζητήσεις και ενημέρωση για το ευαίσθητο και παρθένο οικοσύστημα του εθνικού δρυμού. Με τον αγώνα έκλεισαν οι φετινές εκδηλώσεις και μπορεί ο Αωός να μη σώθηκε από αυτό αλλά πλέον το μήνυμα διαδίδεται «Όχι στις εκτροπές, όχι άλλες καταστρεπτικές παρεμβάσεις».

    Η Βωβούσα είναι μοναδική, όπως και κάθε τόπος. Ενάντια σε αυτό που ονομάζουν λανθασμένα ανάπτυξη αλλά στην ουσία είναι καταστρεπτικές και μη αποδοτικές παρεμβάσεις υπάρχει και άλλη οπτική. Αυτή που αναγνωρίζει ότι ο άνθρωπος είναι κομμάτι της φύσης και λειτουργεί σύμφωνα με αυτό.

Αλέξανδρος Πετρούτσος

http://montisordo.gr/el